Delta David Gier

David GierDavid Gier este denumit „o voce dinamică” pe scena muzicii americane, fiind recunoscut în mare măsură pentru interpretările sale profunde ale repertoriului standard şi pentru dedicarea sa pasionată muzicii noi. În vara anului 2000, a dirijat Filarmonica din New York, unde a fost descris astfel: „performanţe splendide... A găsit noi perspective asupra vechiului repertoriu în suita de balete a lui Stravinsky, din Pasărea de Foc (1945).” Din 1994, este dirijor asistent al Filarmonicii din New York, ocupând acelaşi post şi în Opera Metropolitană. Domnul Gier a câştigat atenţia naţională în 1997, dirijând un turneu cu opera Carmen pentru Western Opera Theater din San Francisco. A conlucrat cu mulţi dintre cei mai buni solişti la nivel mondial, cum ar fi Midori, Lang Lang, Sarah Chang şi Jan Vogler.

Începând cu stagiunea 2004-2005, domnul Gier ocupă postul de dirijor-Director de Muzică al Orchestrei Simfonice din South Dakota. În acestă perioadă, orchestra s-a bucurat de o creştere extraordinară, îmbogăţindu-şi ofertele şi repertoriul, printre care o celebrare anuală Mahler şi performanţe de mare succes în operă, în fiecare stagiune. Consecutiv, în ultimele trei stagiuni, Orchestra Simfonică din South Dakota a primit mult dorita decernare a premiului ASCAP (Asociatia Americană de Compozitori, Autori şi Publicişti) pentru Program Aventuros, în mare parte datorită seriilor de concerte în care a prezentat lucrări ale unor compozitori câştigători de premii Pulitzer. Acest program a fost apreciat de către Wall Street Journal astfel: „o inovaţie în program fără precedent.” Până acum, compozitorii câştigători de premii Pulitzer Paul Moravec şi Steven Stuckz au efectuat stagiuni cu Orchestra Simfonică din South Dakota.

Începând cu stagiunea 2007-2008, domnul Gier este dirijorul seriilor complete „Young People's Concerts” ale Filarmonicii din New York, primul dirijor care realizează o astfel de performanţă nemaiîntâlnită de peste 50 de ani. Aceste programe puternic inovative continuă să fie în avangarda celor care încearcă sa atragă publicul spre muzica clasică. În timpul stagiunii curente, domnul Gier îşi va face, de asemenea, debutul cu Simfonia Phoenix şi cu Orchestra Compozitorilor Americani.

Lansarea înregistrării sale cu Simfonia nr. 2 (42) a compozitorului american Carson Kievman împreună cu Simfonia Naţională Poloneză Radio sub eticheta New Albion a primit ovaţii din multe părţi. „Tipul de performanţă pentru care trăiesc compozitorii”, anunţa Denver Post, în timp ce Spoleto Today scria: „Oferă una dintre cele mai puternice experienţe muzicale pe care le-am avut în ultima vreme.” Orchestra Simfonică din South Dakota va prezenta în premieră o nouă lucrare a Domnului Kievman în noiembrie 2008.

Beneficiind de o bursă Fulbright (1988-1990), Gier a obţinut performanţe foarte apreciate de critică cu multe orchestre din Europa de Est. A fost invitat în fosta Cehoslovacie pentru a dirija a Opta Simfonie a lui Dvorak, pentru sărbătorirea a o sută de ani de la premiera ei. Gier a profitat de această oportunitate pentru a prezenta publicului est-european multe capodopere americane, cum ar fi Concertul pentru Vioară de Barber, împreună cu Simfonia Prezidenţială din Ankara, şi Primăvara Appalachiană, de Copland, împreună cu Filarmonica din Bucureşti. Mircea Cristescu, laureat dirijor al Filarmonicii din Bucureşti, îl caracteriza astfel: „Are un sens înnăscut al expresivităţii care îl călăuzeşte în mod natural dintr-o absolută sinceritate artistică...”.

Gier a obţinut un Master în Muzică, în dirijat, la Universitatea din Michigan, sub îndrumarea lui Gustav Meier. „Transmite audienţei o interpretare autentică şi convingătoare”, observa Meier, „şi, mai presus de toate, el aduce compozitorul în mijlocul scenei”. Ca şi student la Tanglewood şi Aspen, Gier a studiat împreună cu Leonard Bernstein, Kurt Masur, Erich Leinsdorf, şi Seiji Ozawa, fiind invitat mai târziu de către Riccardo Muti să petreacă un an de ucenicie la Orchestra din Filadelfia. La invitaţia Ligii Americane de Orchestră Simfonică, a participat la Avanpremiera Naţională de Dirijori, o ocazie de prezentare extrem de selectivă a tinerilor dirijori.

De asemenea, Domnului Gier este solicitat ca profesor şi dirijor la multe şcoli de muzică distinse, el servind în prezent ca şi profesor invitat la Şcoala de Muzică din Yale, Conservatorul de Muzică din Cincinatti, Conservatorul din San Francisco, şi la Stony Brook, Universitatea Statală din New York.