David Danel

David DanelDavid Danel (1974) a făcut sudiile muzicale la Conservatorul Janacek din Ostrava şi la Universitatea Ostrava (master în interpretare muzicală). Pe lângă multe solouri cu orchestre din Republica Cehă, a cântat în diferite locuri: la Festivalul de Vară Dartington 2004 (în Marea Britanie), la Bavarian Radio “Counterpoint Programme” 2004 (în Germania), la Festivalul de Muzică St. Wenceslas 2005, 2006 (în Republica Cehă), la Seria de Concerte Numus, la Galeria de Muzică Toronto 2006 (Canada), la Seria de Concerte Filarmonice Slovace 2006 şi la Festivalul de muzică clasică Afyon 2007-09 (Turcia). Domnul Danel a fost Concertmaestru la Bilbao Philharmonia (Spania, 2001) şi la Berg Chamber Orchestra în Praga. A făcut multe înregistrări solo şi cu muzică de cameră pentru radioul ceh, iar CD-ul său cu muzică de cameră de Bohuslav Martinu poate fi găsit la casele de înregistrări slovace.

Domnul Danel a fost premiat în câteva competiţii naţionale şi internaţionale, printre care Competiţia Internaţională pentru vioară “L. van Beethoven” şi competiţia “L. Janacek” pentru Vioară. Actualmente este membru al Filarmonicii din Praga (asistent principal la vioara a doua) şi lector adjunct la Universitatea Ostrava. Interesul său înflăcărat pentru muzica contemporană este reflectat în interpretările sale cu grupul "new music" - MoEns (Mondschein), cu International Ostravska Banda, The Prague-Based Early Reflections şi Prague-Modern.

Domnul Danel caută mereu modalităţi de a introduce vioara în medii noi, cooperând ocazional cu dansatori, coreografişti, artişti vizuali şi naratori. A creat proiecte artistice-multidisciplinare  precum “Bach – a story of creation and of fall” pentru dansator, violonist şi narator; sau experimentalul său “D6”, incluzând un chitarist de jaz şi un percuţionist avangardist; sau proiectul său solo “NachBach”, combinând muzica lui Bach cu cea a compozitorilor importanţi ai sec. XX. El cântă adesea în premieră lucrări ale compozitorilor cehi contemporani.

Domnul Danel locuieşte în Praga cu soţia lui, Magda, şi cu cei doi copii ai lor.